Πρόγραμμα απόκτησης παιδαγωγικής και διδακτικής Επάρκειας

Σύμφωνα με το άρθρο 54, παρ. 4.α του Ν.4589 (ΦΕΚ13Α/29.01.2019) η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται με βεβαίωση που χορηγείται από Τμήμα Α.Ε.Ι., ύστερα από παρακολούθηση ομάδας μαθημάτων που προσφέρονται στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου. Η παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση των φοιτητών, με σκοπό τη χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης στους αποφοίτους του Τμήματος Περιβάλλοντος, επιτυγχάνεται με ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου, μίας ομάδας μαθημάτων επιλογής με τίτλο «Ομάδα μαθημάτων Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας», η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα:

Κωδ. Μάθημα Κατ. Ωρες/εβ. ECTS Εξάμηνο Παρατηρήσεις
Θεματική Περιοχή: Θέματα εκπαίδευσης και αγωγής
ΑΥ501 Περιβαλλοντική Κοινωνιολογία Υ 4 5 Ε
ΑΥ601 Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Υ 4 5 ΣΤ
Θεματική Περιοχή: Θέματα μάθησης και διδασκαλίας
ΑΔ601 Διδακτική των Φυσικών Επιστημών Ε 3 5 ΣΤ (Περιλαμβάνει εκπόνηση εργασιών)
ΑΔ701 Ψυχολογία Ε 3 4 Ζ (Περιλαμβάνει εκπόνηση εργασιών)
Θεματική Περιοχή: Ειδική διδακτική και πρακτική άσκηση
ΑΔ801 Σχεδιασμός Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ε 3 5 Η (Περιλαμβάνει εκπόνηση εργασιών)
ΑΕ804 Πρακτική Άσκηση Ε 6 Η (Σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, άλλους φορείς εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης)
ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ: 30

Κανόνες συμμετοχής στο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας

  1. Για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας θα πρέπει ο/η φοιτητής/τρια να έχει παρακολουθήσει και εξεταστεί επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα του πρώτου και δευτέρου έτους του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών.
  2. Ο μέγιστος αριθμός προπτυχιακών φοιτητών/τριών που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα κάθε έτος είναι τριάντα (30). Σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες, τότε θα γίνεται επιλογή με κριτήριο το μέσο όρο των βαθμών σε όλα τα μαθήματα του πρώτου και δευτέρου έτους.
  3. Για τη λήψη της βεβαίωσης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας θα πρέπει ο/η φοιτητής/τρια να έχει παρακολουθήσει και εξεταστεί επιτυχώς στα παραπάνω έξι (6) μαθήματα και να έχει υλοποιήσει την πρακτική άσκηση.
  4. Στο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας δύναται να συμμετέχουν και οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες του Τμήματος, οι οποίοι/ες δεν μπορούν να είναι παραπάνω από τριάντα κάθε έτος.

Το Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών για την Απόκτηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΕΠΣ-ΠΔΕ) του Τμήματος Περιβάλλοντος δημιουργήθηκε με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην 261/26.11.2021 συνεδρίασή της, μετά από σχετική εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4.α του άρθ. 54 του ν.4589/2019 (ΦΕΚ13Α).

Με βάση τις παρ. 1.γ και 2.γ της απόφασης Δ2/13934 (ΦΕΚ 204Β/02.03.2001) και το άρθρο 29 του Ν.4521 (ΦΕΚ 38A/02.03.2018) παρέχεται η δυνατότητα στους/στις αποφοίτους του Τμήματος Περιβάλλοντος, οι οποίοι/ες διαθέτουν επιπλέον και πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, να διορίζονται ως εκπαιδευτικό προσωπικό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την παρ. 4.α του άρθ. 54 του ν.4589/2019 (ΦΕΚ13Α) η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται με βεβαίωση που χορηγείται από Τμήμα Α.Ε.Ι., ύστερα από παρακολούθηση ομάδας μαθημάτων που προσφέρονται στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου.

Σκοπός του ΕΠΣ-ΠΔΕ είναι η παροχή παιδαγωγικής και διδακτικής κατάρτισης στους φοιτητές/τριες του Τμήματος Περιβάλλοντος, επιπλέον των κύριων σπουδών τους, ώστε να είναι σε θέση να διδάξουν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του και την αποφοίτηση τους.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΠΣ-ΠΔΕ, ο μέγιστος αριθμός εισαγομένων, τα μαθήματα, οι υποχρεώσεις των φοιτητών/τριών, η χορήγησης της βεβαίωσης και η διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος αναφέρονται αναλυτικά στο κανονισμό του προγράμματος.