Πτυχιακή Εργασία

Δικαίωμα αίτησης για εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας έχουν οι φοιτητές/-τριες που βρίσκονται στο 7ο ή 8ο εξάμηνο και έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τουλάχιστον 30 μαθήματα (από τα μαθήματα Κορμού, Επιλογής και Ξένης Γλώσσας) μέχρι την υποβολή της αιτήσεώς τους στη Γραμματεία του Τμήματος.

Ο/Η φοιτητής/-τρια που ενδιαφέρεται για την εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας υποβάλει στη Γραμματεία αίτηση για εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των μαθημάτων των δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων, χειμερινό και εαρινό, συνοδευόμενη από αναλυτική βαθμολογία. Στην αίτηση δηλώνονται τα θέματα με τα οποία επιθυμεί να ασχοληθεί ο/η ενδιαφερομένος/ή κατά σειρά προτίμησης κατόπιν συνεννόησης με τους εισηγητές των αντίστοιχων θεμάτων. Οι διδάσκοντες που προτείνουν τα θέματα, λαμβάνουν από τη Γραμματεία τη λίστα με τις προτιμήσεις των φοιτητών/-τριών και τα πιστοποιητικά αναλυτικής βαθμολογίας των ενδιαφερομένων και προχωρούν σε εύλογο χρονικό διάστημα στην αξιολόγηση και επιλογή των φοιτητών/-τριών. Η συντονιστική επιτροπή Πτυχιακών Εργασιών, λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά προτίμησης των φοιτητών/-τριών καθώς και την αξιολόγηση των διδασκόντων, εισηγείται στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος την ανάθεση των θεμάτων στους/στις φοιτητές/-τριες, η οποία με απόφασή της αναθέτει το θέμα.

    • Η Πτυχιακή Εργασία αντιστοιχεί σε δέκα (10) Πιστωτικές Μονάδες (ECTS).
    • Η βαθμολογία της πτυχιακής εργασίας εκφράζεται στην κλίμακα μηδέν (0) έως δέκα (10), με βάση επιτυχίας το πέντε (5).

Η εξεταστική επιτροπή που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή και άλλων Α.Ε.Ι της ημεδαπής ή αλλοδαπής, συντάσσει έγγραφο, που απευθύνεται προς τη Γραμματεία του Τμήματος, όπου αναφέρεται το αποτέλεσμα και η τελική βαθμολογία της Πτυχιακής Εργασίας.

  • Επισημαίνεται ότι η Πτυχιακή Εργασία εκπονείται ατομικά και όχι ομαδικά.
  • Η Πτυχιακή Εργασία δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο βιβλιογραφική αναζήτηση και ανασκόπηση, αλλά θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει και κάποιο πρωτότυπο τμήμα, είτε ανάλυση πειραματικών δεδομένων και ερμηνεία αποτελεσμάτων, είτε υλοποίηση μοντέλου μέσω λογισμικού, είτε έλεγχο και αξιολόγηση μοντέλου, είτε κατασκευή πειραματικής διάταξης, είτε εκτέλεση οποιασδήποτε άλλης συναφούς με το θέμα ερευνητικής δραστηριότητας (κατασκευή ερωτηματολογίων, δημιουργία ιστοσελίδων, εκτέλεση βιοχημικών πειραμάτων κ.ο.κ.). Την ευθύνη για την τήρηση των παραπάνω έχει η συντονιστική επιτροπή, η οποία εγκρίνει τα υπό εκπόνηση θέματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρατίθεται ο σχετικός Κανονισμός Πτυχιακών Εργασιών

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ [pdf file]

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το γραπτό κείμενο της πτυχιακής εργασίας θα πρέπει να έχει έκταση περί τις 50 δακτυλογραφημένες σελίδες Α4 και θα πρέπει να έχει τη συνήθη μορφή: εισαγωγή (με σχετική βιβλιογραφική ανασκόπηση), πειραματικό μέρος (με ανάλυση τεχνικών), αποτελέσματα (σε μορφή πινάκων, διαγραμμάτων και εικόνων), συμπεράσματα-συζήτηση (με σχολιασμό και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων) και τέλος βιβλιογραφικές αναφορές. Παρεκκλίσεις από τα προαναφερόμενα επιτρέπονται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα.

Η πτυχιακή εργασία κατατίθεται στην Τριμελή Επιτροπή τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την προγραμματισμένη παρουσίασή της για να δοθεί ο χρόνος στην Επιτροπή να την αξιολογήσει και να την βαθμολογήσει. Ταυτόχρονα, κατατίθενται στη Γραμματεία  οι 2 πρώτες σελίδες υπογεγραμμένες από τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, στις οποίες αναγράφεται ο τίτλος της εργασίας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Κατά την ολοκλήρωση της συγγραφής της Πτυχιακής Εργασίας, ο φοιτητής/-τρια οφείλει να ελέγξει, σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή, με ειδικό λογισμικό το ποσοστό αυτολεξεί αντιγραφής του κειμένου που καταθέτει και να συμπεριλάβει την έκθεση αναφοράς του λογισμικού κατά την κατάθεση της Πτυχιακής. Το ποσοστό ακριβούς αντιγραφής κειμένου δεν δύναται συνολικά να υπερβαίνει το 30%. Στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι βιβλιογραφικές αναφορές.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επικύρωση του βαθμού και την κατάθεσή του στη Γραμματεία, είναι η προφορική παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας από τον φοιτητή ενώπιον διδασκόντων και φοιτητών σε ανοικτή για το κοινό ημερίδα, η οποία διοργανώνεται μετά από κάθε εξεταστική περίοδο. Στη συνέχεια, η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή και οι λοιποί διδάσκοντες έχουν στη διάθεσή τους 5 λεπτά για να κάνουν ερωτήσεις στους φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν ώστε να αξιολογηθούν.

Μετά την παρουσίασή της, η πτυχιακή εργασία κατατίθεται στη Βιβλιοθήκη σε ηλεκτρονική μορφή (cd) και με εκτυπωμένες τις 2 πρώτες σελίδες.